Startsida Trailer Recensioner Köp Provläs Blogg Kontakt Facebook

 
NONIMERAD TILL BÄSTA SCIENCE FICTION-ROMAN 2012

(spektakulart.se)


Fantasin har som bekant inga gränser, något som Patrik Stigsson har tagit fasta på i sin omfångsrika debutroman Cirkoli (Universum Noll). Det påstås i den att något magiskt nöjesfält inte existerar, att det är en myt och omöjligt att nå, men trots det lyckas två barn ta sig över ogrässkogen. Sanning och legend börjar sammanfalla, vänskap och mod och vetenskap sätts på prov och det hela utvecklas till ett gripande läsäventyr som torde bli ett måste för bland andra alla Harry Potter älskare.

Per Planhammar, Göteborgs Posten


Cirkoli är en frisk fläkt. Det är en spännande, originell fantasyhistoria som mellan äventyren diskuterar stora frågor som vänskap, fantasins makt och vetenskapens gränser. Hur långt kan man egentligen gå innan naturen slår tillbaka? Detta spår i historien andas av H.G. Wells The Island of Doctor Moreau och väcker många frågor i läsaren. Vid sidan av sitt författande arbetar Stigsson som socialarbetare i Biskopsgården i Göteborg. Att han är van att arbeta med tonåringar och unga vuxna märks i boken. Språket är enkelt utan att för den skull vara barnsligt eller klappa läsaren på huvudet och även vuxna kan läsa boken med god behållning. Det är en intagande roman som rekommenderas för barn från tolv års ålder och uppåt.

Teresa Vihtma, Bibliotekstjänst


Det är som en saga om en saga i en saga i en enda bok och det är hur kul som helst att läsa. Spänningen är på topp hela tiden, språket är varierat, blandat med svordomar, konstiga ord som knosnervsrövare och bra dialoger.

Elisabet,Bokvarg.se 


Jag slukade Cirkoli med hull och hår och hade svårt att lägga den ifrån mig även fast jag borde sova. /.../…en magnifik fantasyroman som jag varmt rekommenderar.   

Erik Horned, Glasögonorm.se

Cirkoli är den mest annorlunda bok jag läst /.../ Patrik Stigsson har tagit fantasyn till nya gränser och breddat litteraturgenren med sin bok. 

Anna, Spektakulärt


Min åsikt: Ett magiskt äventyr fyllt med spänning. Betyg: 5 av 5.

Jennies Boklista


Boken är bra och otäck fantasy och jag får en känsla av att vuxna, med sin begränsade fantasi, inte kan ta till sig barnens berättelse. Det är alldeles för otroligt. Gång på gång sviks Gusten och Sofia men de ger aldrig upp. Gusten blir fångad och nästan dödad och Sofia visar på mod över det normala och till slut får de upprättelse.

HobbybibliotekarienJämte de vanligen förekommande manliga hjältarna är boken full av starka kvinnliga karaktärer och Sofia måste vara en av de tuffaste hjältinnor litteraturen skådat. Bli inte förvånad om din son eller dotter vill ta en kurs för att lära sig hantera värja. Läs boken och häng på du med!

Veroniqa Sjöquist, Barnboksprat.se


Det är en svindlande historia som tar läsaren med både upp bland molnen och ner i avgrunden. Den är gediget berättad, välskriven, lättläst och tankeväckande. Vad händer egentligen när vetenskapen experimenterar med liv? Vad är sanning, vad är verklighet och vem ska man tro på?

Bokdivisionen.com


Staden där Gusten och hans klasskamrat Sofia bor ger mig starka 'Folk och rövare i kamomilla stad'. Det är en lite underligt fantasyish stad omgiven av en 'ogrässkog' men språket är så nutida att det inte känns medeltida utan snarare en form av magisk realism i Astrid Lindgrens, Hasse och Tages anda. Magin är skönt självklar och Gusten och Sofia är härliga barnhjältar.

Socialistsimon.se


Romanen, med sina vackra kapitelillustrationer, innehåller många stämningsgivande beskrivningar och några mänskligt motsägelsefulla män. Där finns några starka kvinnliga karaktärer också – särskilt gillar jag hur Sofia aldrig verkar kunna ge upp striden, där Gusten hellre hade flytt sin kos för längesen. Sofias och Gustens sinsemellan olika relationer till sina föräldrar, samt de fantasifulla beskrivningarna av de icke-mänskliga varelserna och av Cirkolis många underverk, väcker mitt intresse. En färgrik och rafflande läsupplevelse!

Frida Niblaeus, Kulturbloggen


Jag gillar den här boken! Där är så mycket fantasi, humor och spänning och jag ville bara fortsätta att läsa för att se vad som händer härnäst. Man sugs in och följer med i en fantastisk berättelse. Jag gillar även de små gubbarna som hela tiden är sura och svär, lite humoristiskt. Betyg: 4/5

Daniela, booktwin.blogspot.se


Klapparna som räddar julafton: ”Cirkoli” av Patrik Stigsson. Magiskt om en stad någonstans som sedan åratals tillbaka är omgiven av ett enormt ogrässnår. Roligt, spännande och fartfyllt.

gazet.se


Monstruöst fängslande!
/ … / Alla dessa underligheter och fler därtill lyckas Stigsson foga in i en och samma grundberättelse, ofta med förbluffande svängar och kopplingar, men alltid med en berättelse som jag köper. Alla tre är väl tecknade personer som det är ett nöje att följa, och även om miljön och logiken i berättelsen ligger nära barnsagans (jag tänkte ofta på såväl bullerbybarn som Kamomilla stad) så störde det inte mitt intresse. Tvärtom var det skönt att se ett nytt förslag till hur fantasy kan skrivas på svenska. Cirkoli ligger en bra bit bort från anglosaxisk quest-fantasy och närmare Diana Wynne Jones och Joan Aiken, men tonen är väldigt svensk. Mystiken och magin som cirkusen, tivolit, och karnevalen erbjuder ligger som en grundton i boken, men i motsats till många andra verk som kommit ut under det senaste året eller så, så är Cirkoli bara just det: en grundton. Intrigen utgår därifrån, men växer snabbt till något mycket mer. Härligt!
Har man något intresse för svensk fantasy kan man plocka upp mycket sämre böcker än Cirkoli. Jag läste den med stort nöje!

Stefan Ekman, fantasyexpert och doktor i engelsk litteratur, på mythotopes.wordpress.com


Men, tänk vad roligt det är med de böcker som stannar kvar. Alltså de som verkligen stannar kvar på riktigt. Sådana som man tänker tillbaka på ofta, får inspiration från och som verkligen stannar kvar. Cirkoli, det är nog den bok som jag tänker tillbaka mest på, även om det är flera månader sedan jag läste ut den.

Bookfinger.se


Det kräver skicklighet att kunna berätta om så annorlunda företeelser på ett trovärdigt sätt och det klarar Patrik Stigsson utan problem. Han bibehåller också spänningen ända till slutet. Flera gånger när jag läste boken tänkte jag på en gammal favorit från förr ”Det blåser på månen”, de har vissa drag gemensamt. Nu vill jag gärna se Cirkoli som film!

Skrivarlyan.ullerud.nu


Med sin fantasivärld får boken mig osökt att tänka på Erin Morgensterns bok Night Cirkus, och det mina vänner är stora skor att fylla.

Bokmalen.nu


Den är mycket välskriven och underhållande på alla sätt och vis. En mycket, mycket glad överraskning blev det att läsa denna bok. Betyg: 4/5

thecuriouscaseofthebooks.wordpress.com


Det här är en bok som man definitivt inte vet vad som händer när man vänder blad. Jag försöker gissa vad som skall hända men det är helt omöjligt kan jag säga. Den får ett helt okej betyg, tror jag egentligen hade gillat den mer om jag varit lite yngre. Men det är absolut en bok jag rekommenderar, svenska fantasy är ovanliga!

Bokparadis.blogg.se


Sofia är häftigt härlig och tuff och underbart egensinnig. Jag gillar henne skarpt! Och skyddsänglar som Filko - ett smart påhitt och underbar tanke. Sen naturligtvis Cirkoli - ett övergivet tivoli med pariserhjul som gnisslar i vinden och en cirkusmanege - bara det räcker så långt så långt.

Kerstin, boktipsbloggen.se


En riktigt bra bok som har allt man kan begära av en fantasybok.

Vera, Bokslukarnas blogg